KLIMASIKRING I ULVSHALE
Nuværende klimasikring
Sommerhusområdet i Ulvshale er i dag kendetegnet ved at det ligger så lavt, at de fleste huse allerede ved forhøjet vandstand på 1,50 m, alle vil blive enten oversvømmet eller utilgængelige pga. oversvømmede adgangsveje.
Digelaget har diger på 2 m (DVR90)* rundt om området for at modvirke oversvømmelse fra havet og kun langs den nordlige kyststrækning, er digerne højere end 3,0 m (DVR90)* for også at medtage opskyl fra bølgerne. Diger er opbygget af ler og sand og har til formål at holde vand ude, men de kan ikke tåle bølgernes erosive kræfter.
Derfor er der havværts digerne bygget forskellige former for erosionsbeskyttelse, herunder skråningsbeskyttelse, bølgebrydere og terrænhævninger som klitter, flade plateauer af ler etc. Deres formål er alle at beskytte digerne ved at tage bølgernes energi ud inden vandet rammer digerne.
I oktober 2023 indtraf den største stormflod for området siden 1904 og her var det tydeligt at de områder på den nordlige kyststrækning, hvor der ikke var noget eller kun svag erosionsbeskyttelse, havde bølgernes erosion fjernet op til ¾ dele af diget.
Umiddelbart efter stormen blev genopbygningen af digerne gennemført. Genopbygning af klitterne langs Ulvshalevej fra station 1955 til 2340, altså 385 m, udestår stadig.
For at begrænse skaden fra evt. fremtidige storme inden fase 2 er gennemført, er der udarbejdet en plan for afværgeforanstaltninger som aktiveres hvis DMI udsteder varsel om forhøjet vandstand (over 1,2 m). Det kræver dog en godkendelse fra Vordingborg Kommune, som endnu ikke er modtaget.
DVR90* Note: Alle koter angivet i det danske højdesystem DVR90, som er "Dansk Vertikal Reference 1990"
Fremtidig klimasikring
For at modstå kommende storme og klimaændringer er der sammen med COWI udarbejdet et oplæg til en samlet plan for kystbeskyttelse for sommerhusområdet i Ulvshale (helhedsplan).
Planen er faseopdelt for at sikre, at klimatilpasningen kan håndtere både akutte problemer og fremtidige udfordringer, samtidig med at implementeringen fordeles over tid for at lette finansiering og minimere påvirkningen af lokalområdet.
STATUS:
Fase 0, omhandler genopbygningen efter stormen i oktober 2023.
Genopbygningen af digerne er gennemført.
Genopbygning af klitterne langs Ulvshalevej , udestår stadig (fra station 1955 til 2340). Ansøgning om tilladelse til genopbygning er indsendt til Vordingborg Kommune.
Fase 1, omhandler etablering af de fem ”manglende” bølgebrydere:
Digelaget har indsendt ansøgning om etablering og har modtaget en tilladelse fra Vordingborg Kommune.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har modtaget 2 klager fra lodsejere i Ulvshale. Opstart afventer Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse.
Fase 2, omhandler etablering af erosionsbeskyttelse af diget og kysten langs Ulvshalevej:
Løsningsmodellen bølgebrydere/stenrev er vedtaget på generalforsamling den 10. november 2024. COWI undersøger mulighed for tilskud og mulighederne for etablering af kystbeskyttelse i Natura 2000. Endelig løsning er endnu ikke defineret.
Fase 3, omhandler oversvømmelseshåndtering, både i forhold til regnvand og til havstigning. Planer i forhold til håndtering af regnvand pågår i grundejerforeningens regi. Omfang er endnu ikke defineret.
Når Fase 3 er afsluttet, er klimasikringen komplet.
Beslutninger i forhold til fase 2 og 3 vil undervejs blive forelagt digelagets generalforsamling.
Link til de nævnte faser for yderligere information:
- FASE 1 - Etablering af 5 nye bølgebrydere - Ulvshale øst
- FASE 2 - Kystbeskyttelsesprojekt langs Ulvshalevej
- FASE 3 - Oversvømmelseshåndtering
- FASE 0 - Genopbygning efter stormen i oktober 2023