NYHEDER - Nyhedsbrev nummer 8 – juli 2024

Søndag d. 14. juli 2024

Nyt: Nu kan man tilmelde to deltagere fra hver adresse til dialogmøde den 17. august

 

Tilmeldingsfristen er (stadig) den 1. august

 

Der er stor interesse for dialogmødet den 17. august klokken 12.30 – 17.30 i Mønshallerne. Således har vi modtaget tilmeldinger fra seks sommerhuse med hver to deltagere. Det betyder, at vores medlemmer bliver stillet forskelligt, idet alle øvrige har tilmeldt sig med én person.

Vi skal have de samme vilkår. Derfor man nu tilmelde sig med to personer fra hvert sommerhus. Hvis man ønsker at ændre sin tilmelding til to deltagere, bedes man sende en ny tilmelding senest den 1. august. Vi holder fast i tidsfristen for at nå at planlægge dagen.

Vi beklager ulejligheden.

 

Forhistorien er, at vi fra bestyrelsens side ønskede at planlægge et dialogmøde, hvor vores medlemmer fik de samme muligheder for at være repræsenteret i en åben og konstruktiv dialog for at komme med idéer og engagement til det videre arbejde. Nogle adresser har én ejer, andre har to eller flere ejere. Derfor pegede vi på en deltager fra hvert sommerhus. Det gjorde også den praktiske planlægning (gruppeinddeling med videre) mere overskuelig.

 

Vi glæder os til en åben og løsningsorienteret dialog om kystbeskyttelse af strækningen ved Ulvshalevej. Forhåbentlig finder vi frem til nogle gode løsninger, der kan arbejdes videre med. Vores generalforsamling skal senere forholde sig til konkrete forslag.

 

COWI står for at afvikle dagens program.

 

900 kroner ekstra på ejendomsskattebillet?

Flere medlemmer har undret sig over, at der i august 2024 bliver opkrævet 900 kroner på ejendomsskattebilletten med teksten ”COWI konsulentbistand 1”.

 

På generalforsamlingen den 6. april 2024 blev der i budgettet præsenteret et ekstra dige bidrag på 900 kroner. Det er reserveret til rådgivningsarbejde med mere for det videre arbejde (Fase 2) med sikring af diget ved Ulvshalevej.

 

Denne udgift har intet at gøre med betalingen for de fem bølgebrydere, der bliver opført ved Fællesskov Strand.

 

Betaling for de fem bølgebrydere (Fase 1)

Tidsplanen er rykket, så forventningen er nu, at vi til september kender den konkrete udgift, der skal fordeles på alle areal anparter. Vi melder ud, når vi kan.

 

Generalforsamlingen har tidligere besluttet, at der skal betales 18000 kroner pr. areal anpart til at bygge de fem bølgebrydere.

 

Afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet: Bestyrelse skal behandle anmodning om aktindsigt på ny

Miljø- og Fødevareklagenævnet har vurderet, at digelaget er omfattet af miljøoplysningslovens § 1, stk. 2., idet digelaget blandt andet varetager en offentlig funktion ved at vedligeholde kystbeskyttelsesanlæg og er underlagt offentlig kontrol.

Vi skal derfor genoverveje afgørelsen i forhold til miljøoplysningslovens bestemmelser.

 

Baggrunden er, at et medlem har klaget til Folketingets Ombudsmand over afvisning af aktindsigt. Sagen er herefter sendt til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Afvisningen var begrundet i, at digelaget er en privat forening, der ikke anser sig omfattet af offentlighedslovens § 2-6.

 

Bestyrelsen behandler anmodningen på ny efter miljøoplysningslovens regler om aktindsigt, og vores afgørelse bliver naturligvis sendt til klager.

 

Bestyrelsen følger selvsagt de gældende bestemmelser.

 

Afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet er dateret den 20. juni.

 

Afgørelsen kan ses i sin helhed på dette link: 

https://mfkn.naevneneshus.dk/afgoerelse/2a444091-157c-40d4-b0c1-38b9a94535f8?highlight=ulvshale-f%C3%A6llesskov%20digelag

 

Det er første gang, vi som bestyrelse i det frivillige foreningsarbejde skal håndtere en anmodning om aktindsigt. I næste nyhedsbrev vil vi dele vores oplevelser om dette arbejde.

 

Kap. 1 a ansøgning

Det er endnu ikke lykkedes os at få et klart svar fra Vordingborg Kommune på vores anmodning om kap. 1 a ansøgning – vedtaget på generalforsamlingen den 6. april.

 

Da vi skal sikre digerne så godt som muligt for os alle sammen – uanset hvor vi bor – er det meget vigtigt, at denne sikring ikke bliver forsinket.

 

Vores advokat arbejder videre med sagen. Vi håber, at der snart kommer en afklaring.

 

Høring om de nye bølgebrydere

Som omtalt i sidste nyhedsbrev er ansøgningen om de fem nye bølgebrydere ved Fællesskov Strand sendt i høring. Høringsfrist er forlænget på grund af ferieperioden og udløber den 13. august.

 

Her er et link til kommunens høringsportal:

https://vordingborg.dk/kommunen/hoeringer-og-annonceringer/ulvshale-faellesskov-strand

 

Og her et link til materialet på vores hjemmeside:

https://www.ulvshale-digelag.dk/fase-1---faerdig-etablering-af-5-boelgebrydere-.asp

 

Tilsyn med diger

Den 3. juli blev der gennemført et tilsyn med genopbygningen af Nordre Dige (Ulvshale og Fællesskov) med deltagere fra Vordingborg Kommune, COWI og digelagets bestyrelse. Tilsynet var udsat, fordi kommunen skulle planlægge et borgermøde i Præstø (om kystbeskyttelse).

 

COWI udarbejder en vurdering af reetableringen. Når vurdering og kommunens godkendelse foreligger, lægger vi dem op på vores hjemmeside.

Tak til interesserede medlemmer, som har sendt spørgsmål og kommentarer om reetableringen og kvalitet af arbejdet. Dette er givet videre til COWI.

 

Reetableringen skal ses i forhold til den skråningsbeskyttelse (digefod forstærkning), der blev udført i 2019. Daværende dige ingeniør Sv. Aage Sørensen førte tilsyn og godkendte sammen med  bestyrelsen arbejdet som beskrevet i tilladelsen.

Som der står i vores vedtægter, blev digefod forstærkningen godkendt af Vordingborg Kommune som myndighed i 2019.

 

Naturlige klitter på den sidste strækning

Kommunen er kommet frem til, at klitterne på strækningen op til ”det grønne hus” (station 1965 – station 2260) må være fremkommet naturligt.

Vi skal derfor ansøge kommunen om reetablering af disse klitter.

COWI er i gang med at skrive en ansøgning til Vordingborg Kommune.

 

Om græs på diget

Det nye græs gror ikke tilfredsstillende: Der er ikke kommet så meget gang i det nye græs på digerne. Derfor vil græsfirmaet DLF så en ny omgang græs snarest muligt - uden beregning. Overfladen er revet, og der er lovet nedbør i rigelige mængder. Der bør være gode betingelser.

 

Spor efter græsklipning: Man kan konstatere spor efter græsklipning (hjulspor og lignende).

En udfordring, vi ikke tidligere har haft. Sandsynligvis har de hårde storme fjernet meget græs og efterladt en skrøbelig overflade. Vi undersøger, om det kan foregå på en mere ”nænsom” måde.

 

Trapper

Vi håber, at trapperne ved Husmændenes Vej og Ligustervej/Kristtjørnvej meget snart bliver bygget op igen. Det er grundejerforeningen, der står for opsætningen.

 

Sankthansaften - en stor oplevelse

På Nordre Dige (Ulvshale og Fællesskov) var der bål i forskellige udgaver og størrelser, fællessang med musik, taler. Det var et imponerende skue i solnedgangen i et vejr, man ikke kunne ønske sig bedre. Mange fandt vej til en hyggelig sankthansaften – et eller andet sted på Nordre Dige.

En stor tak til de mange, som hver især – og sammen – tog initiativ til at gøre noget godt for andre.

 

Hvor finder man nyhedsbreve og referater?

Der er åbenbart tvivl om, hvor man finder vores nyhedsbreve. På hjemmesiden skal man klikke på ”Nyhedsbreve”, så skulle de gerne komme frem.

Man kan også prøve dette link: 

https://www.ulvshale-digelag.dk/nyheder.asp

Nyhedsbreve udkommer en gang om måneden – i den anden uge.

Skriv til os, hvis man ønsker et emne omtalt. Vi kan sagtens have overset et og andet.

 

Vi har ordinære bestyrelsesmøder en gang om måneden. Vi lægger mødepunkter og referater op på hjemmesiden.

Klik på ”Bestyrelsen” -> ”Referater 2024”.  Prøv eventuelt dette link:

https://www.ulvshale-digelag.dk/referat-af-bestyrelsesmoede-04.01.2024.asp

 

Borgermøde i Præstø den 27. juni

Bestyrelse og medlemmer fra digelaget var godt repræsenteret til Vordingborg Kommunes borgermøde om kystbeskyttelse og klimasikring. Fra kommunen deltog politikere og embedsfolk.

Vi hørte om kommunens udfordringer og planer, der er rigtig mange opgaver.

Endnu en gang fik vi at vide, at det er grundejerne selv, der skal betale for kystbeskyttelse – man skal ikke forvente tilskud fra kommunen. Og så tager det 5-6 år at få en kap. 1 a ansøgning igennem.

 

Fortsat god sommer

Bestyrelsen