NYHEDER - Nyhedsbrev sept. 2024 fra Landsforeningen af Digelag

Søndag d. 8. september 2024

Landsforeningen for Digelag

Nyhedsbrev, september 2024

 

Kære medlemmer.

Sommeren er forbi, og snart kan vi forvente efterårsstormene. I Danmark er vi desværre stadigvæk langt fra målet om, at vores kystnære bebyggelser og byer er blevet sikret mod stormflod og højvande. I bestyrelsen ser vi det stadigvæk som vores vigtigste opgave at arbejde for, at der er kystbeskyttet hele vejen rundt inden 2030. Vi ser fortsat, at der er barrierer i lovgivningen, i organiseringen og i finansieringen for en hurtigere klimatilpasning af de danske kyster. Det samme mener Kommunernes Landsforening, og derfor søger vi sammen at presse regeringen til at foretage sig de nødvendige politiske beslutninger. Eventuelt i forbindelse med den næste Klimahandlingsplan 2.

 

Konference på Christiansborg

Landsforeningen inviterer i den forbindelse – og i forlængelse af landsseminaret på DTU i maj - medlemmerne til konference i Fællessalen på Christiansborg den 12. december. Her vil der være mulighed for at få Christiansborgpolitikerne i tale.

Fra bestyrelsens side vil vi invitere vores medlemmer til forinden at komme med forslag til emner, vi skal rejse over for politikerne.

Nærmere om dette og om konferencen følger i løbet af efteråret.

 

Lov om aktindsigt

I en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet til Ulvshale Fællesskov Digelag fremgår, at lov om aktindsigt også omfatter digelag, der er underlagt offentlig kontrol.

 

(Det er Miljø- og Fødevareklagenævnets vurdering, at Ulvshale-Fællesskov Digelag er omfattet af miljøoplysningslovens § 1, stk. 2. Nævnet har vurderet, at digelaget ved at forestå vedligeholdelse af et kystbeskyttelsesanlæg varetager en offentlig funktion, der kan have indflydelse på miljøet. Nævnet har videre vurderet, at digelaget i kraft af vedtægterne er underlagt offentlig kontrol. Nævnet har herved lagt vægt på, at vedtægternes gyldighed, herunder ændringer af vedtægterne, forudsætter kommunens godkendelse samt, at digelagets økonomi er underlagt offentlig kontrol, idet det er kommunen, der fastsætter og opkræver bidragene, ligesom digelaget ikke kan optage lån uden kommunens samtykke, og regnskab og budget skal sendes til kommunen). 

 

Afgørelser fra Miljø-og Fødevareklagenævnet kan ikke ankes.

 

Vi har drøftet sagen på bestyrelsesmødet den 27. august. Det kan være en stor opgave for en lille forening at skulle finde dokumenter og mails frem, hvis der bliver søgt om aktindsigt. Derfor vil det være godt, hvis man kan være forberedt på det. Det kan fx anbefales, at man har mailkonti tilknyttet foreningen, så private mails holdes adskilt fra foreningen. Undgå også at skrive navne (ud over bestyrelsesmedlemmer) i referater. Dette af hensyn til GDPR-regler. Lav et overskueligt arkivsystem i fx OneDrive eller Google Drive som kan deles.

 

 

Høringsret.

Det er nu lykkedes for Landsforeningen at blive optaget på den officielle høringsliste under Miljøministeriet. Det betyder, at Landsforeningen for Digelag vil blive hørt i forbindelse med udkast til nye regler, dvs. lovforslag, bekendtgørelsesudkast m.v.

At blive høringsberettiget er også en anerkendelse af, at Landsforeningen for Digelag repræsenterer digelagene i Danmark. Det er en milepæl, vi nu har opnået, og som vi i bestyrelsen er stolte over.

 

Ny hjemmeside.

I bestyrelsen arbejder vi på at få oprettet en ny hjemmeside. Det har været lidt bøvlet at få opdateret siderne på den eksisterende, og derfor er vi på vej med en ny, som forhåbentlig er klar inden generalforsamlingen i oktober.

 

Generalforsamling 2024.

Generalforsamling i Landsforeningen for Digelag afholdes onsdag den 23. oktober kl. 18 – 21.

Stedet bliver igen Handelsvej 20, Odense SV.

Formel indkaldelse vil ske i mail til medlemmerne senest 1 måned før afholdelsen, men sæt allerede nu X i kalenderen.

 

Hvem gør hvad, når vandet kommer.